Inspiratie om meer uit je MR-werk te halen

Schrijf je in voor de MR-nieuwsbrief en ontvang maandelijks tips om meer uit je MR-werk te halen.

 

Ik schrijf me in     Archief nieuwsbrieven

MR Gids CNV

Download de gratis app "MR gids CNV" met informatie over de beleidsplannen PO/VO.

 

Apple App Store     Google Play Store

 

Filters

Ik ben op zoek naar een met als onderwerp
15 training(en) gevonden binnen jouw voorkeur.
MR_training_wijziging_schooltijden

(G)MR: Wijzigingen schooltijden

Veel onderwijsinstellingen denken erover om de schooltijden aan te passen aan...
MR_training_fusie_en_reorganisatie

(G)MR: Modules

Wil je als (G)MR aan bijscholing doen of een training volgen, maar kun je niet...
training_MR

(G)MR Compleet – Basistraining

  Na deze training zijn jullie: Op de hoogte van relevante regelgeving...
training_MR

(G)MR Compact – Basistraining

Na deze training zijn jullie: Op de hoogte van relevante regelgeving Goed...

(G)MR: Integraal Kindcentrum (IKC)

De school van de toekomst? Integrale kindcentra zijn nu vaak nog ‘brede...
MR_training_werkdruk_incompany

(G)MR: Werkdruk

Werkdruk is op veel scholen een belangrijk thema. Een complex onderwerp, want...
MR_training_begroting

(G)MR: Begroting en jaarrekening

Na deze training ben je: De eigen begroting grondig onder de loep genomen In...
incompany_training_vitaliteit_op_leeftijd

Directie en medezeggenschap

Een goede verstandhouding tussen de directie/bestuur en de medezeggenschapsraad...

(G)MR Activiteitenplan

De (G)MR vormt samen met de directie een belangrijke tandem met betrekking tot...
MR_training_fusie_en_reorganisatie

(G)MR: Fusie en reorganisatie

Help, we gaan fuseren Reorganisatieplannen vereisen van medezeggenschapsraden...
MR_training_begroting

(G)MR: Medezeggenschap aan zet

Na deze training ben je: Helder in beeld wat voor MR je wilt zijn Aan zet!...

Maak werk van je werkverdelingsplan

Klik hier voor de infographic van het werkverdelingsplan. In de nieuwe Cao voor...
MR_advies_strippenkaart

MR: Partnerschap

Het werk van een medezeggenschapsraad is niet altijd even eenvoudig. Het in de...
MR_training_taakbeleid_en_cao

(G)MR: VO- Taakbeleid en CAO

Positie als (G)MR In de CAO zijn belangrijke afspraken gemaakt over jullie rol...
basistraining_OPR

OPR: Basistraining

Om met de ondersteuningsplanraad een positieve bijdrage te kunnen leveren, is...

Meer over Categorie: MR trainingen

De medezeggenschapsraad, kortweg MR, kan door doordachte adviezen en scherpe inzichten het verschil maken binnen een school of scholengemeenschap. Het werk van de MR heeft dan ook een maatschappelijk belang. De MR vertegenwoordigt leerkrachten, leerlingen, ouders, kortom: iedereen die zich bij onderwijs betrokken voelt. Lid zijn van de MR is daarom een verantwoordelijke functie. Wat zijn precies de taken van een MR-lid? Wat zegt de wet over medezeggenschap? En wat kun je doen om als MR ook echt het verschil te maken? Voor al je vragen kun je terecht bij de specialisten van CNV Academie. CNV Academie biedt trainingen, advies en langdurige partnerschappen voor MR-leden.

MR / GMR

De medezeggenschapsraad werkt voor één school. Scholen die een samenwerkingsverband zijn aangegaan moeten wettelijk een gemeenschappelijke medezeggenschapsraad hebben, een GMR. De werkzaamheden van MR-leden en GMR-leden kennen veel overeenkomsten; de trainingen van CNV Academie zijn om die reden ook voor beide doelgroepen bedoeld. Daarom zul je op onze website vaak de afkorting (G)MR tegen komen, om zo beide raden te verenigen. In de praktijk spreken we ook wel in het algemeen van ”medezeggenschapsraad”.

Medezeggenschap in de praktijk

Medezeggenschapsraden hebben een adviserende rol. In onderwijsinstellingen bekijken ze het beleid kritisch en reageren ze op voorstellen en op de begroting. De MR en GMR hebben dus een heel inhoudelijke taak, die ze tegelijk uitvoeren vanuit een andere achtergrond dan die van het onderwijs. In een MR zitten immers niet alleen leerkrachten, maar ook ouders of leerlingen in het voortgezet onderwijs. Dat wordt gezien als een belangrijke meerwaarde: de MR kan out of the box denken en is vaak ook uitgesproken praktijkgericht. Dat levert verfrissende ideeën op en nieuwe invalshoeken. De MR kan ook kritisch staan tegenover zaken die binnen bestuur en directie helemaal geen weerstand opriepen en juist dat is soms nodig.

De meerwaarde van de MR zit dus vooral in de ideeën van de MR-leden. Daarmee is nog niet gezegd dat die ideeën ook concreet zijn omgezet in een visie en in een plan van aanpak. Integendeel: vaak merken we dat MR’en onvoldoende werk maken van het stroomlijnen van hun ideeën. De adviserende rol van de MR komt dan eigenlijk niet goed uit de verf. Er zijn momenten waar de MR, door sterk te staan in debatten en onderhandelingen, echt invloed uit kan oefenen op de te volgen koers. Maar dan moet de MR op die momenten wel duidelijk kunnen maken waar de MR voor staat.

Ook in de uitvoering van de taken blijven geregeld belangrijke dingen liggen. CNV Academie krijgt bijvoorbeeld regelmatig te horen dat MR-leden niet goed uit de voeten kunnen met de financiële stukken of met ambtelijk taalgebruik in het algemeen. Dat is zonde, want door scherp te reageren op zulke stukken, kan de MR indruk maken en als het moet ook een streep door de rekening zetten. Het loont om inhoudelijk goed onderlegd te zijn. Als MR haal je dan pas echt het onderste uit de kan.

MR trainingen

CNV Academie ziet dus volop mogelijkheden om medezeggenschapsraden op een hoger niveau te brengen, zodat zij nog beter hun vertegenwoordigende rol kunnen spelen. Dat hoge niveau bereiken we door jullie gericht te trainen. CNV Academie heeft veel kennis in huis en kent de onderwijssector als geen ander – vanuit die positie kunnen we jullie op veel manieren van dienst zijn. Of het nu gaat om een basistraining of een specifiek advies over financiën, CNV Academie weet raad. Hebben jullie regelmatig behoefte aan advies. Overweeg dan eens het MR-partnerschap.

Op deze website tref je een gedetailleerd overzicht aan van alle trainingen en cursussen die wij verzorgen. De trainingen bieden een oplossing voor herkenbare problemen. Zo kunnen wij de voorzitter van de MR leren om beter om te gaan met de verschillende invalshoeken binnen de raad. We maken jullie vertrouwd met de inhoud van de Wet medezeggenschap en vertellen jullie wat er in de CAO staat. We bereiden jullie voor op verschillende dossiers en laten jullie efficiënter werken. We kunnen, kortom, op talloze manieren van betekenis zijn voor jullie taak als MR.

Sommige trainingen en workshops van CNV Academie kunnen jullie volgen op ons kantoor in Utrecht. Daarnaast werken we met trainingen op maat (incompany), waarbij we heel specifiek kunnen ingaan op jullie situatie en jullie manier van werken. Onze trainer komt dan dus echt naar jullie school toe en gaat samen met jullie aan de slag om jullie nog beter te laten functioneren als MR. We leveren op die manier een oplossing die perfect aansluit bij jullie verwachtingen en bij wat jullie nodig hebben.

CNV Academie & MR

CNV Academie heeft hart voor de onderwijssector. We voelen ons zeer betrokken en dragen op verschillende manieren bij aan een betere sector. Zo zijn er bij CNV Academie ook trainingen voor leerkrachten en voor andere betrokkenen, zoals leidinggevenden. Onze trainingen voor MR-leden maken zo bezien dat plaatje compleet: CNV Academie biedt voor alle partijen die werken in en aan het onderwijs trainingen waar jullie wat mee kunnen.

Het werk dat CNV Academie voor MR-leden doet, komt natuurlijk ook voort uit een sterke betrokkenheid bij het thema medezeggenschap. We weten hoe belangrijk de MR kan zijn en tegelijk zien we ook dat MR-leden vaak onvoldoende zeker zijn van hun mogelijkheden. Er is perspectief op verbetering. Omdat wij een gezonde onderwijssector willen met goed functionerende medezeggenschapsraden, bieden we MR-partnerschappen, zodat jullie op elke moment de juiste kennis voorhanden hebben. Zo dragen we samen bij aan een sterkere sector.

CNV Academie is uiteraard verbonden aan CNV, maar we doen ons werk zelfstandig. Onze aandacht ligt bij de leertrajecten die wij voor jullie opzetten, waarbij we natuurlijk wel gebruik maken van alle kennis op arbeidsrechtelijk en juridisch gebied. Het is ook niet zo – dat wordt wel eens gedacht – dat onze trainingen er alleen voor CNV-leden zijn. CNV Academie is er nou juist voor iederéén. Je hoeft dus geen lid te worden van CNV om toch je voordeel te kunnen doen met onze trainingen. Wees welkom!