Maak kennis met CNV Academie

Ga met ons in gesprek over de scholingsmogelijkheden voor uw team of afdeling en ontvang het loopbaanankersspel gratis.

 

Schrijf u hier in

Meer tijd om te genieten

'Een afspraak met jezelf is net zo belangrijk als een afspraak met een ander.' Ontdek de 8 timemanagement tips van CNV Academie.

 

Lees meer tips

Filters

Ik ben op zoek naar een met als onderwerp
6 training(en) gevonden binnen jouw voorkeur.
Loopbaanondersteuning-maatwerk

Loopbaan ondersteuning

Mensen willen kunnen groeien in hun carrière, maar het is niet eenvoudig om de...
Advies_werkdrukbegeleiding_voor_teams

Werkdruk begeleiding voor teams

Werkdruk gaat ons allemaal aan, want bij een hoge werkdruk functioneert een...
incompany training_omgaan_met_werkdruksignalen

Omgaan met werkdruksignalen

Een hoge werkdruk is voor niemand goed: niet voor de individuele werknemer,...
incompany_training_oplossingsgericht_leidinggeven

Oplossingsgericht leidinggeven

Een goede leidinggevende luistert en is betrokken bij wat er op de werkvloer...
incompany_training_intervisieleider

Gespreksbegeleiding voor teams

De gesprekken die een team voert zijn de basis van de onderlinge samenwerking....
Training_grip_op_communicatie

Netwerk individuele coaching

CNV Academie biedt naast trainingen ook individuele coaching. Bij een...

Meer over Categorie: Leiderschap trainingen

Aan wijsheden over leiderschap is geen gebrek, er bestaan allerlei clichés, variërend van ”besturen is vooruitzien” en het voorbeeld van de ”geboren leider”. Als leidinggevende zul je ze allemaal al wel eens gehoord hebben, al dan niet met ironische ondertoon. Die clichés zijn zeker niet allemaal onwaar, maar echt constructief zijn ze toch ook niet. Om echt verder te kunnen groeien in je rol als leidinggevende, kun je meer met de workshops, trainingen en coachingsprogramma’s die CNV Academie onder de noemer leiderschap aanbiedt.

Leidinggevende, bestuurder, coach

Leiderschap is een algemeen begrip, maar het onderliggende woord ”leider”, waar het toch van is afgeleid, zal in de praktijk niet veel meer worden gebruikt. Het heeft een bepaalde bijklank die niet past bij hoe wij leiderschap tegenwoordig het liefste zin. Dat is deels cultureel bepaald, deels ook een kwestie van tijdsgeest. We spreken tegenwoordig eerder van ”leidinggevend” of meer algemeen van een ”bestuurder”, maar soms wordt de teamleider zelfs nadrukkelijk als ”coach” geïntroduceerd. De taal is hier eigenlijk symbolisch, de woordkeuze laat mooi zien dat de manier waarop we leiderschap invullen, in hoge mate afhangt van de verwachtingen van anderen.

Je rol als leidinggevende

Als leidinggevende heb je een belangrijke rol, je hebt immers veel verantwoordelijkheden en je hebt ook in veel verschillende situaties met de mensen om je heen te maken. De verhoudigen zijn vaak complex. Je wilt in die rol consequent zijn en tegelijk wil je niet alleen maar een ”leider” zijn, om dat woord toch nog eens te gebruiken, want het liefst geef je leiding op een manier die past bij wie je bént, als persoon. Dat gaat niet vanzelf, het gaat vaak ook niet in één keer perfect. De rol van de leidinggevende is een rol waar je je goed op moet voorbereiden en waar je aan moet blijven schaven.

Of je leiderschap door anderen als succesvol wordt ervaren hangt natuurlijk deels af van de inhoud van je beleid. Welke keuzes moet je maken of verdedigen? Als dat vervelende keuzes zijn, zul je sowieso meer tegenstand ondervinden, dat spreekt vanzelf – dat is voor iedereen een uitdaging. Maar ook los daarvan hangt de perceptie, de manier waarop anderen jou als leidinggevende ervaren, voor een heel groot deel af van andere zaken, die juist veel dichter bij jou als persoon staan.

Leiderschap, kortom, is een kwestie van balanceren, waarbij het evenwicht tussen je persoonlijkheid en je rol als leider niet onbelangrijk is. Die balans is ook een evenwicht tussen praktische zaken enerzijds (kennis van de regels, bijvoorbeeld) en abstracte zaken anderzijds (omgaan met mensen en meningen). Je kunt jezelf als leidinggevende verder ontwikkelen door aan jezelf te werken, door jezelf te leren om signalen beter op te pikken en door beter te communiceren met de mensen om je heen. Zo groei je in je rol als leidinggevende.

Leiderschap trainen

Leiderschap trainen, dat is dus werken aan jezelf en je inhoudelijke kennis vergroten. Leiderschap trainen is een kwestie van groeien in je rol. Je gaat steeds beter om met de verschillende onderdelen van je werk; je leert steeds beter te reageren op vragen uit je team en op signalen tussen de regels; je weet steeds beter wanneer je moet aansturen of afremmen. Dat gaat voor een belangrijk deel ook vanzelf, je leert in de praktijk. En wat niet vanzelf gaat, dat kun je trainen bij CNV Academie.

Het trainingsprogramma van CNV Academie is breed van opzet, zodat veel verschillende invalshoeken aan bod kunnen komen. Bovendien werken we veel met maatwerk, zodat we, als dat nodig is, de training precies op jouw situatie kunnen afstemmen. Verder biedt CNV Academie ook coachingsprogramma’s. Het aanbod is dus divers. Om er een goede indruk van te kunnen krijgen, tref je bij iedere training op deze site een inleidende tekst aan, waar ook in wordt uitgelegd wat de training beoogt.

Trainingen bieden perspectief. Perspectief voor jou en jouw rol als leidinggevende, dat in de eerste plaats, want daarom volg jij onze trainingen. Maar perspectief is ook in z’n algemeenheid een thema dat tijdens onze trainingen aan bod komt. Leiderschap komt immers ook neer op het schetsen van perspectieven, door een vernieuwende en motiverende leider te zijn, en op het bieden ervan: je biedt jouw teamleden het perspectief om meer uit hun werk te halen en te groeien in hun carrière. Zo hebben onze trainingen voor alle betrokkenen effect.

Leiderschap en CNV Academie

CNV Academie biedt een breed programma aan trainingen en workshops, voor alle betrokkenen op de werkvloer. Zo zijn er ook ondersteunde trainingen voor werknemers en hebben we speciale programma’s voor leden van de OR en de MR.

CNV Academie ondersteunt leidinggevenden bij hun taak, omdat zij van grote invloed zijn op het functioneren van de sector waarin zij werkzaam zijn en dus echt het verschil kunnen maken. Als jij goed en inspirerend leiding geeft, perspectieven biedt en durft te vernieuwen, dan hebben alle betrokkenen daar profijt van. Wij hechten veel waarde aan het algemeen belang en geloven dat we samen de toekomst maken. Dat inspireert ons ook bij de ondersteuning die wij leidinggevenden bieden.

Je kent CNV als vakbond. CNV Academie is zelf geen vakbond, onze rol is een andere. Je hoeft bijvoorbeeld ook geen lid van CNV te zijn om deel te kunnen nemen aan onze cursussen. Natuurlijk profiteer je bij CNV Academie natuurlijk wel van de unieke kennis en kunde die CNV door de jaren heeft opgedaan. Verder blijkt de verbondenheid met CNV uit ons DNA, uit de nadruk die we leggen op open communicatie en wederzijds begrip. Daar heeft immers iedereen wat aan. Jij ook!